Op 19 augustus 2020 om 16:49 ligt het centrale Plaza de la Constitución, er in ultieme ‘siësta-mode’ bij. Het groepje duiven bij de fontein overtreft in aantal de mensen op het plein. De lunch is voorbij. De zomerzon schijnt zoals je hier in augustus kan verwachten. De meeste Malagueños liggen of op het strand, of thuis op de bank/bed voor hun dagelijkse ‘zomer’ siësta. Het Coronavirus zorgt er dit jaar ook nog eens voor dat vele toeristen die Málaga normaal gesproken in de zomer bezoeken, de stad dit jaar maar eventjes overslaan.
Wat het ook nog allemaal niet bruisender maakt is het feit dat 19 augustus een lokale feestdag in Málaga is. De winkels, en zowat alles wat geen: restaurant, tapasbar, café, bakkertje, koffiezaak, churrostent, of wijnbodega is, hebben vandaag de rolluiken niet omhoog gegooid. Al met al is het dus op dit tijdstip op 19 augustus in 2020 alles behalve levendig te noemen in het historische hart van Málaga.
Dat mag uniek en ook heel bijzonder genoemd worden!
De geschiedenis van de Feria
De eerste 19e van augustus waarvan we weten dat het erg rumoerig was in Málaga, was in het jaar 1487. Op deze dag werd Málaga officieel onderdeel van het ‘Christelijke’ koninkrijk van Castilla. De Katholieke koningen Ferdinand en Isabella, namen hoogstpersoonlijk de stad over van de Moren, na een maandenlange en zware belegering van Málaga.
Ter ere van het 400 jarige jubileum van deze gebeurtenis pakte de gemeente Málaga groots uit. Zo werden er om dit te vieren verschillende festiviteiten georganiseerd in de stad. Er werd een grootse processie georganiseerd vanuit de kathedraal, er werd vuurwerk afgestoken, en er was muziek op straat. Een traditie was op deze dag in 1887 geboren: de Feria van Málaga. Elk daarop volgend jaar werden de festiviteiten herhaald en uitgebreid. De Feria groeide, samen met de processieweek (de Semana Santa) voor Pasen, uit tot het belangrijkste evenement van de stad.
Tegenwoordig wordt de Feria gevierd in de dagen voor de 19e van Augustus, en is deze dag nu normaliter de afsluiting van een bewogen en gezellige tijd in Málaga. De Feria van Málaga bestaat uit twee delen. De ‘Feria del dia’ (Feria van de dag) deze vindt plaats in het historische centrum, dat na de lunch volloopt met vele Málagueños, aangevuld met duizenden mensen uit de omliggende gemeentes en ook vele binnenlandse toeristen uit de overige regio’s die Spanje rijk is, en die elk jaar deze feestelijke periode in de stad bezoeken. Op de bekende pleintjes zijn er muziekoptredens. Overal zijn er barretjes buiten te vinden. Men drinkt, eet, danst en zingt er naar hartelust op los.
In de avond begeeft een groot gedeelte van de feestelijke massa zich naar het ‘Recinto Ferial’ vlakbij de luchthaven waar voor de Feria een heel nieuw gedeelte van de stad is opgebouwd. Op deze enorme open vlakte vind je tijdens de Feria onder andere een mega kermis, en meer dan honderd casetas (huisjes) waar tot in de vroege uurtjes gedanst wordt. Iedereen kan wel op dit immense terrein een caseta vinden waar hij zich qua muziek en sfeer thuis zal voelen. Met een lichte kater begeeft een hele massa zich aan het begin van de middag weer richting het historische centrum van Málaga.
Tip! Tijdens de Málaga fietstour met Nederlandse gids kom je meer te weten over de tradities en evenementen die de stad rijk is!
Andere afgelaste edities
Sinds de feria in 1887 officieel gevierd wordt, is 2020 niet de eerste editie die is afgelast. In de loop der jaren hebben: epidemieën, oorlogen, politieke conflicten, en financiële crisissen voor afgelasting van de feestelijkheden in de stad gezorgd. Van 1896 tot 1898 gooide de Cubaanse Oorlog roet in het eten van de Feria in Málaga. Tussen 1914 en 1921 was de Eerste Wereldoorlog, en de daarop volgende crisis, de boosdoener van het niet doorgaan van de festiviteiten. Door de anarchistische chaos in Málaga ten tijde van de eerste republiek en de daarop volgende Spaanse burgeroorlog waren er in de jaren 30 van de vorige eeuw, 3 edities waar de Malagueños zich even niet konden uitleven tijdens hun zo geliefde Feria. In 1941 was het een epidemie van de tyfus die voor bijna 500 doden zorgde in Malaga, en daarmee ook voor het annuleren van de Feria.
Flamenco Jurken
Vooral de Malagueños, en de mensen uit de omgeving kleden trekken tijdens de Feria maar al te graag de traditionele feestkledij aan. De prachtig kleurrijke flamenco jurken van de vrouwen doen echter wel, het wat saai-ige kostuum (grijze pantalon met bretels, wit overhemd, en sombrero op de kop) van de mannen in het niet vallen.
Deze feestelijke jurken en bijbehorende accessoires maken de Malagueñas nóg knapper dan dat ze al zijn, en vooral tijdens de traditionele Sevillana-dans die de hele dag door gedanst wordt, komen de prachtige jurken en waaiers helemaal tot hun recht. Er ontstaat in de periode voor de Feria een hele levendige handel in de stad. Jurken worden op maat gemaakt, besteld, gehuurd, onderling uitgeleend en massaal geruild door vriendinnen en familieleden.
Cartojal
Een ander belangrijk element van de Feria is het beruchte drankje Cartojal. Een hele hele zoete en gevaarlijke wijn, gemaakt van de Moscateldruif en afkomstig uit de bekende Bodegas van Malaga Virgen, die meerdere bekende wijnen produceren. Cartojal is een mierzoete witte wijn die voornamelijk gemaakt werd voor de export maar door toeval uitgroeide tot hét drankje van de Feria. De stad wordt vlak voor de Feria overspoeld met vele kleurrijke reclame-uitingen van het merk. Tijdens de Feria zijn de flessen niet aan te slepen, en worden ze op elke hoek van de straat verkocht. Cartojal wordt tijdens de Feria verkocht in plastieken flessen met opvallende roze etiketten. De flessen Cartojal gaan van hand tot hand, en worden ingeschonken in kleine glazen die vele Malagueños met een touwtje om hun nek hebben hangen.
Het opmerkelijke aan Cartojal is dat je buiten de Feria om, het drankje nauwelijks meer tegenkomt. Degene die het drankje kennen en er, doordat het koude zoete drankje in de hete zomerdagen net iets te makkelijk wegdrinkt, wel eens een paar slokjes teveel van heeft gedronken kan zich dit, vooral ook vanwege het na-effect van iets teveel Cartojal, heel goed voorstellen waarom…
Stierenvechten
Het stierenvechten is een eeuwen oude traditie die in Málaga samenvalt met de Feria. De feria is de enige periode in het jaar dat het stierenvechten gehouden wordt in de stad. De arena uit 1876 is dan een week lang het toneel van een schouwspel waarbij de stier ten ogen van 9 duizend toeschouwers het middelpunt is van een schouwspel, waarvan de voorstanders het als een kunstvorm betittelen, en het steeds sneller groeiende aantal tegenstanders het als een barbaarse traditie zien. De stier wordt na een door muziek begeleid theaterstukje uiteindelijk, als alles voor de matador volgens het plan verloopt, met een zwaard uit zijn lijden verlost. Tot nog niet al te lang geleden werd het stierenvechten ook tijdens de heilige week georganiseerd. Echter is het stierenvechten in Spanje de laatste jaren in populariteit aan het verliezen, en vooral de jongere generatie begint zich er steeds meer tegen te verzetten. In een aantal Spaanse regio’s is het stierenvechten verboden, en vele arenas worden in verschillende steden tegenwoordig meer gebruikt voor concerten en evenementen dan voor deze controversiële traditie.
Posters
De feria van Málaga wordt traditiegetrouw aangekondigd met het bekende elk jaar nieuwe ‘cartel’ (poster). Voor lokale kunstenaars is het ontwerpen van deze poster meer dan een eer, en vaak een hoogtepunt in hun loopbaan. De eerste posters dateren uit de 19e eeuw, en de daaropvolgende versies zijn heuse en hele waardevolle verzamelobjecten geworden. Hieronder vind je een collectie van een aantal van de befaamde aankondigingen van de feria van Málaga.
Leave a Reply